Un americà adinerat, un rus del qual poc se'n sap i un arquitecte, deixeble de Gaudí. Són els personatges que es troben relacionats amb una de les cases més misterioses d'Andorra, l'anomenada Torre dels Russos. En un intent de saber qui eren aquelles persones i que feien a Andorra enmig de la Primera Guerra Mundial. David Gálvez li vol donar un sentit novel·lat a la història que es presenta aquesta tarda de dijous a La Trenca.
Un americà amb una vida de luxe, Warren Fizke, que tria Andorra per implantar el georgisme. Un rus, Nicolai Popoff, i la seva dona, que regentaran l'enclavament que s'ha d'explotar segons aquest sistema i un arquitecte català molt jove que farà la casa, el deixeble de Gaudí Cèsar Martinell.
Tots tenen en comú la Torre dels Russos, una font d'inspiració que ha portat l'escriptor David Gàlvez a obrir capítols de la seva vida i a imaginar-ne una part. Així, el que ha fet també és recollir xafarderies del poble i recrear l'ambient per convertir-lo en el que ja semblava un relat de ficció. "M'imagino que podia fer aquest senyor nord-americà per aquí, a especular amb llegendes urbanes, les biografies dels personatges i dels entorns familiars perquè aquest Fiske Warren tenia quatre germans que tenien una vida apassionant", afirma l'autor.
Gálvez ha investigat sobre la nissaga Warren i hi ha trobat nombroses referències, com la propietat de la controvertida copa de l'imperi romà que porta el seu nom i té l'oportunitat d'encreuar informació sobre el més desconegut de tots, Nikolai Popoff. Gálvez explica com va iniciar la investigació. "Un historiador noruec va descobrir un paquet amb unes cartes que relacionaven Popoff amb Andorra es va posar a mirar qui era aquest personatge i es va posar en contacte amb mi perquè el forat que hi ha del que va fer aquest senyor aquí a Andorra és enorme".
Un article a la revista Portella va ser l'embrió del que ja és a les llibreries. Qui sap si algun dia la Torre dels Russos tindrà la seva seqüela.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: