L'Empresa Familiar Andorrana ha fet un esmorzar centrat en la reproducció assistida i a conèixer la nova legislació, que suposa oportunitats de negoci. El convidat, l'entès en bioètica i doctor Josep Argemí, ha defensat les tècniques naturals com a alternativa al procés i ha destacat la vessant garantista de la llei davant la implantació de centres a Andorra.
Andorra té una taxa de fertilitat de les més baixes d'Europa. El ritme de vida, les malalties de transmissió sexual i l'edat comprometen les persones que volen tenir fills. Davant la impossibilitat de concebre de manera natural, moltes dones decideixen iniciar tècniques de reproducció assistida, un procés que té entre un 20% i un 34% d'èxit. A més, és costós i comporta un desajust hormonal, per la qual cosa pot ser un factor de risc de càncer.
Per tot plegat, Josep Argemí, director de l'Institut d'Estudis Superiors de Bioètica de la Universitat Internacional de Catalunya, defensa les tècniques tradicionals que es podrien aplicar en molts casos enfront de les assistides, no sols per aquelles persones amb conflictes ètics. "De vegades, ni les facultats de medicina ni els ginecòlegs en fan promoció i un es pregunta per què. Jo no vull pensar malament, segurament alguns hi creuen més o menys. Però és clar que això no és negoci, perquè és ensenyar a una persona quatre regles sobre el flux vaginal i prendre's la temperatua i s'ha acabat, mentre que la fertilització in vitro és un negoci molt important", explica.
Durant l'Esmorzar de l'Empresa Familiar Andorrana, Argemí ha fet una exposició de la Llei de reproducció assistida aprovada l'any passat i l'ha qualificat de molt garantista, sobretot en la qüestió de la confidencialitat, la dignitat humana i els consentiments, davant l'obertura del sector a Andorra. "Totes aquestes noves regulacions fan que evidentment es doni l'oportunitat que es realitzin activitats econòmiques ben fetes i ben regulades. I no de qualsevol manera. Sobretot aplicant uns estàndards professionals, de qualitat i de respecte als drets de la persona equivalents als que es tenen al nostre entorn", assegura el president de l'EFA, Francesc Mora. Argemí afegeix que "si es fa algun tipus de centre que sigui atractiu des del punt de vista comercial, el públic pot venir des de Rússia o des de Gibraltar, per dir-ho d'alguna manera. No està tancat. Per tant, fa bé Andorra de protegir-se respecte a això".
Ara per ara no es té notícia que cap centre de reproducció assistida es vulgui implantar a Andorra. D'altra banda, la llei encara té pendent el desplegament de la reglamentació.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero
Comparteix: