No sentir-se protegides és una barrera a l'hora d'exposar o denunciar un cas de violència de gènere. Des de fa quatre anys, la policia segueix la guia de col·laboració en aquests casos que activa tots els processos en el moment de rebre la denúncia i ofereix tots els recursos necessaris a la víctima. A més, ara, des del setembre, també valora el seu risc. El més important, però, en cas de dubte, insisteixen que és comunicar-ho.
"Que no callin, que no s'ho guardin i que ho comuniquin d'una manera o d'una altra. Denúncia, declaració, comentant-ho amb amics, aquí o al grup de delictes contra les persones. Estem aquí a l'atenció per explicar com funcionen els procediments i perquè se sentin segures fins al final." Així ho explica l'agent de policia de grup de delictes contra les persones, Maria Dolors Artuñedo.
Un terç de les dones del planeta és víctima de violència física o sexual. Ho constata l'ONU, que també deixa clar que les dades són parcials perquè moltes víctimes no denuncien perquè no se senten protegides.
Per trencar-ho, la policia ha millorat els protocols d'actuació i informa que la víctima pot demanar mesures de protecció, prohibició perquè l'agressor no entri en contacte amb ella, així com derivació a Serveis Socials. "La protecció la té des del principi fins al final i en tots els àmbits. Si no pot retornar a casa se'ls facilita allotjament, si ha de recollir uns fills se'ls fa acompanyament...", s'informa des del cos.
I per evitar la seva revictimització i protegir-la només es pren una única declaració. "No ho ha d'explicar dues, tres, quatre vegades... De fet, ho fa una aquí a la persona que li agafa la denúncia i automàticament ens comuniquem tots els serveis i ens passem tota la informació." I afegeix: "Qualsevol víctima de violència de gènere és una persona molt vulnerable i molt sensible. Ens hem d'adreçar amb molta paciència i molta sensibilitat", per aquesta raó, la declaració es pot donar en un espai diferenciat per preservar la seva intimitat.
Des del setembre també es valora el risc de la dona per determinar l'urgència de l'actuació. S'envia al servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere i a la Batllia. A més, la víctima també té dret a assistència lletrada i forense. "Inicialment pot semblar que la visita al metge forense és per descriure les lesions que presenta i les marques però hem de tenir present que la violència de gènere pot ser psicològica o física. Tenim casos que és psicològica però que és visible. Un professional pot plasmar i descriure l'estat emocional i psicològic de la víctima en aquell moment", afirma l'agent.
Justament, les funcions de la policia són vetllar perquè la víctima tingui informació sobre els seus drets en el moment de cursar la denúncia i investigar els fets. Això inclou identificar el presumpte autor i recopilar proves perquè la Justícia pugui dictar sentència amb la màxima informació possible.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: