Conèixer, a través de la cultura i la ciència, com funcionava la principal infraestructura hidràulica del país és la finalitat de les Nits d’Estiu organitzades per FEDA Cultura. En el trajecte es pot descobrir la casa dels guardes, l'antic i emblemàtic funicular i la galeria interior de la presa del llac d'Engolasters.
L'any 1968, amb 20 anys, el Miquel va pujar a Engolasters per treballar a la casa de guardes del camí hidroelèctric, l’epicentre de la primera infraestructura de producció energètica del país. Les tasques dels qui hi treballaven eren diverses. Des de transportar persones i material amb la vagoneta del funicular fins a controlar el nivell d'aigua del llac i fer-ne el manteniment.
Avui el Miquel hi retorna, després de 50 anys, per fer la visita a les instal·lacions acompanyat de la família. I ens explica com era treballar al camí en aquells temps.
"Vaig passar tot l'estiu del 68 aquí dalt. L'hivern del 68 i el 69 i durant el 69 ja vaig baixar a la central perquè em van oferir feina allà i hi vaig estar 20 anys. Teníem cada un el nostre pis i érem 3 guardes. De fet, n'érem dos de fixos perquè sempre n'hi havia un que feia festa".
Miquel Naudí Casal
Una activitat organitzada en el marc de les Nits d'Estiu de FEDA que permet visitar les instal·lacions i descobrir la seva història. La coordinadora del Museu de l'Electricitat de FEDA, Kàtia Vilana, esmenta que l'objectiu és que la gent entengui per a què serveix. "La idea és visitar una part important de les instal·lacions que es troben aquí al voltant del llac i explicar una mica la història que tenen, que és molt important per a Andorra, i també la utilitat que tenen i de què serveix tot això".
Una de les galeries del llac és la que feien servir els guardes per controlar dues vegades al dia les filtracions de la presa, una presa que dona al llac d'Engolasters i que té dos metres de gruix i 20 de profunditat.
Una iniciativa amb força demanda, ja que ha comptat amb 70 visitants, i que es continuarà fent durant els mesos d'agost i setembre.
Informa: Roser Puigbò
Imatges: Andreij Cristancho
Imatges cedides: Arxiu Nacional
Comparteix: