El 2022 serà l'any del desplegament del 5G amb nous acords amb empreses de dispositius i telefonia per adaptar la itinerància amb països com els Estats Units. Això en els propers anys comportarà l'apagada del 3G.
A Andorra hi ha uns 75.000 mòbils actius. El 80% opera amb 4G, un 15% ho fa amb 3G i un 5% ho fa amb 5G. El 2026, aquesta fotografia serà ben diferent. S'espera que el 75% ho faci amb la nova tecnologia 5G i que el 4G passi a ser residual. Això suposarà navegar a velocitat de fibra òptica.
Des que Andorra Telecom va anunciar l'inici de l'activació del 5G ja hi ha uns mil terminals de les marques Xiaomi, Huawei i Oppo preparats que es poden connectar als nuclis de de cada parròquia.
Es preveu qua la xifra creixi fins a 5.000 amb les compres de Nadal i els acords comercials amb Samsung i Apple que es preveuen tancar l'abril del 2022, marques amb protocols més estrictes. Amb tot ja poden navegar a més velocitat.
Segons indica el director de Negociació estratègica d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, "aquests fabricants el que volen és que l'operador engegui primer la xarxa i, un cop la tingui en marxa, els seus tècnics fan una validació". Quan tu et compres un terminal 5G la majoria ja augmenten la velocitat".
El 2022 també serà un any d'ampliació de la xarxa interna. Al juny s'iniciaran els contactes perquè el 5G també estigui disponible en la itinerància. Els primers seran amb els Estats Units que ja estan apagant el 3G, una xarxa que quedarà obsoleta a Andorra el 2025 "per obsolescència de la xarxa i perquè ja no es tindrà el suport del fabricant". Casadevall calcula que menys d'un 1% farà servir encara el 3G.
L'objectiu és que el 2026 el 75% dels dispositius que es connectin al país ho faci a la cinquena generació que ha de permetre fer descàrregues al doble de velocitat que amb el 4G.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA - Ricard Tenza
Comparteix: