Andorra compta amb una cabana ramadera de 5.200 caps, repartits entre gairebé 200 explotacions. Després d’uns anys de crisi, el sector s’està recuperant gràcies a dos factors, l’entrada de generacions joves i una revalorització de la tasca ramadera entre la societat. Darrera aquesta bona notícia, s’amaguen moltes hores de treball, pràcticament els 365 dies l’any. És una feina, sense dubte, molt vocacional.
En període estival, bona part del bestiar pastura per les muntanyes andorranes. Amb l’arribada del fred es tanca a les granges, se’ls cuida i se’ls alimenta, pensant en la seva òptima reproducció per poder seguir oferint carn de qualitat. Cada període de l’any és diferent però sempre hi ha molta feina darrera.
La modernització del sector i introducció de tecnologia avançada és un fet, i permet agilitzar els processos diaris dels ramaders.
El sector defensa la seva feina ja que forma part de l’ADN d’Andorra. A més, les pastures durant l’estiu també permeten mantenir netes muntanyes i prats. Paisatges més atractius per seguir portant turistes al país.
Informa i imatges: Clara Garnica