El Dia internacional de les persones amb discapacitat: TRANA apel·la a la convivència i no a la inclusió

www.andorradifusio.ad

Dimarts 3 de desembre, en el marc del Dia internacional de les persones amb discapacitat, l'associació TRANA fa una crida a la societat per reconèixer l'accessibilitat cognitiva com un dret fonamental. Un tema sovint oblidat, però que continua presentant barreres importants en diversos àmbits, especialment en l'educació.

Jacint Risco, director general de TranaEM, ha subratllat la necessitat urgent de millorar l'accessibilitat cognitiva en tots els àmbits de la vida quotidiana. Segons Risco, l'escola ha de ser un exemple clar d'adaptació a les necessitats dels alumnes, i no al revés.

"Des de tots els àmbits, des de l'administratiu, el privat i l'educatiu. Però sobretot en educació, on posarem sempre més èmfasi, perquè per nosaltres és el més important. L'alumne no s'ha d'adaptar a l'escola, sinó l'escola s'ha d'adaptar a l'alumne amb les seves capacitats i diversitat."

Jacint Risco, director general de TranaEM

Aquesta reivindicació no només fa referència a l'educació, sinó també a la visió més àmplia de la inclusió social.

"La paraula inclusió és important, però jo prefereixo parlar de convivència. Com a persona amb discapacitat, no em considero exclòs ni diferent, simplement convisc en aquesta societat. Si parlem d'inclusió, implicaria que sóc estrany o d'un altre planeta, i això no hauria de ser així."

Jacint Risco, director general de TranaEM

Amb aquesta declaració, TRANA fa una crida a la societat i les institucions perquè treballin per garantir una veritable convivència inclusiva, en què l'accessibilitat cognitiva sigui reconeguda com un dret fonamental per a tothom.

Informa: Héctor Aza

Imatges: David Moreno

 

Comparteix:

Els banders eliminen 17 nius de vespa asiàtica, una espècie invasora amenaçant els ecosistemes  L'empresa encarregada del transport no disposava de llicència de garatge des del 2016