Fa tot just 68 anys iniciava les emissions Ràdio Nacions Unides. Des d'aleshores la data es commemora mundialment. Enguany s´ha volgut destacar el paper de la dona. A Andorra hi ha moltes veus femenines al sector que defensen que avui es prima la professionalitat i no el gènere. Defensen que la ràdio la fan persones i que les tendències han evolucionat amb els temps.
Sara Canals, Almudena López, actual i antiga companya de la casa, respectivament ; i Pepa Gallego, de Cadena Ser, avui han assistit a l´espai que el programa "Cara o creu", ha dedicat a "Les dones a la ràdio", el lema amb el qual avui s´ha celebrat el Dia mundial de la ràdio.
La locutora de Ràdio Nacional i conductora del programa de les tardes "Cara o Creu", Creu Rosell, ha explicat que "hi ha molts països en què le dones no tenen accés a la informació ni a les noves tecnologies" i és en aquest aspecte on se centra el dia de la dona a la ràdio.
Noemí Rodríguez fa deu anys que condueix el programa "Ningú és perfecte", de Cadena Pirenaica. Per a ella un dia com avui és per passar balanç d´uns anys en què la dona quedava relegada a temes de caràcter social. Explica que "segurament per tradició se'ns ha inculcat com a dones una manera diferenrt de viure i entendre les coses des d'una vessant més emocional i no tan analítica" però avui dia hi ha de tot i "una cosa no té res a veure amb l'altra". La ràdio, diu, "ha de ser plural i que hi hagi tan homes com dones perquè la societat és així".
De la mateixa manera que Noemí Rodríguez, Ester Pons de "L´hora L", a Cadena Ser, no parla de la distinció de gènere sinó de persones que fan el mitjà. Recorda que "abans sí que es deia que les veus masculines, al ser més greus, tenien més credibilitat que les de les dones però s'ha demostrat que no és cert perquè depén de moltes altres coses". Pons destaca la "capacitat de transmetre" indistintament del gènere.
A banda del paper de la dona, la celebració d´avui també és un recordatori sobre la importància del mitjà i ha d´animar a les institucions a donar accés a la informació a través d´aquest canal que arriba al 95% de la població mundial.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Xavi Fajardo
Comparteix: