Corresponsal de guerra, investigador i historiador. El gran referent del periodisme José Manuel Diego Carcedo és a Andorra per participar en el cicle sobre diplomàcia amb motiu dels 30 anys d'Afers Exteriors. Hi hem parlat de com posar en valor les històries humanes en temps de guerra, la feina en conflictes com el Vietnam o la censura en dictadures.
El seu interès per les històries humanes va portar Diego Carcedo a la investigació sobre Ángel Sanz Briz, un diplomàtic espanyol destinat a Budapest que va proporcionar passaports a uns 5.000 jueus hongaresos. En va fer el llibre que inspira "El Ángel de Budapest", que s'ha projectat aquest dimarts al Teatre Comunal. "Sanz Briz no volia que transmetés aquesta història perquè en temps de Franco l'hauria perjudicat molt".
És un gran amant de la Segona Guerra Mundial, en què també ambienta el seu últim llibre, 'Los dos cónsules', un període que no va viure, però sí molts de l'època més contemporània com a corresponsal de guerra. Ell és de la generació en què la immediatesa era relativa. Al Vietnam "enviàvem les cròniques gravades a Bangkok, d'allà es facturaven a Zuric i cap a Madrid. Passaven 15 dies entre una cosa i una altra".
Gran amant dels textos de Neruda, malauradament el va conèixer el dia de la seva mort quan cobria el cop d'estat de Pinochet. Escriure en dictadura també era una dificultat que recorda en especial en el cas de la guerra de Yom Kippur, a Egipte, on "havia d'escriure en francès. En tallaven la meitat i, quan arribava a Madrid amb les dificultats de la transmissió, allò era inviable", recorda.
Diego Carcedo ha passat per RTVA i en el tancament del cicle sobre diplomàcia diu que aquesta és l'única capaç d'atacar els conflictes. Amb el títol “Diplomàtics i periodistes en escenaris en conflicte", Carcedo acaba la visita a Andorra amb una xerrada a l'ambaixada espanyola.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: F. Montero- P. Bonastre - P. Besolí
Comparteix: