El Centre d'Acolliment d'Infants té dificultats per assumir alguns menors amb trastorns conductuals. El 7% dels atesos són derivats a centres de fora del Principat.
L'estudi recomana que el Centre d'Acolliment d'Infants (CAI) reprengui la seva missió i se'l doti de més recursos per atendre aquests joves. El Govern considera imprescindible millorar els recursos d'atenció a la infància dins d'Andorra i només derivar fora del país alguns casos puntuals. Això, no vol dir, segons la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, que no estudiaran i planificaran la possibilitat de crear un centre obert per fer-se càrrec de les problemàtiques que ha d'afrontar el país.
L'estudi recomana definir terminis en les mesures de protecció als menors, ja que n'hi ha que fa molts anys que són al CAI o amb famílies d'acollida aliena. Una altra recomanació és que la Unitat de Conductes Addictives de l'hospital desenvolupi programes gratuïts per a menors quan es tracti d'una mesura judicial. I sobre els processos judicials, es proposa escurçar-ne la durada per fer una justícia reeducativa i no punitiva. Així, es podria reduir el nombre elevat de menors reincidents. Entre les conclusions que aporta l'informe, es remarca el poc ús de la institució del Raonador del Ciutadà per part dels joves.
Aquest estudi destaca que la franja d'edat dels tretze i els catorze anys és determinant a l'hora de desinteressar-se per l'escola. Per això, cada vegada hi ha més adolescents i joves que, posteriorment, es matriculen al Centre d'Educació Bàsica d'Adults. L'estudi "Infància i adolescència en perill a Andorra" recomana que el centre adapti programació i horaris per atendre aquest col·lectiu. Actualment, es fa en horari nocturn i no hi ha transport públic disponible.
Informa: Xavi Palma
Comparteix: