Amb unes previsions d'ocupació molt optimistes per a aquest estiu, la Unió Hotelera assegura que els perjudica no poder donar el servei que tocaria. La manca de personal obliga molts establiments a funcionar a mig gas, ja que no poden competir amb les condicions que s'ofereixen als països veïns. L'encariment de preu és un fet.
"La situació continua sent precària", assegura el president de la Unió Hotelera, Jordi Paris. Es refereix a la batalla que mantenen hotelers, restauradors i altres empresaris del sector turístic per conformar les plantilles aquest estiu. Estan preocupats perquè no poden funcionar al 100% i saben que les previsions d'arribada de gent al juliol i l'agost són molt optimistes, després de tancar un bon mes de juny. Això no juga a favor. "Tindrem establiments tancats i establiments que no tindran tots els serveis oberts", afirma París. Un fet que comporta un gran "impacte econòmic".
París assegura que és molt difícil trobar personal a última hora. La quota d'estiu s'ha obert tard, a Espanya la temporada ve forta i Andorra no pot competir amb les condicions que s'hi ofereixen. La conseqüència de tot plegat, el client pagarà uns preus més cars. "És per cobrir tota aquesta despesa que s'està originant durant tot l'any 2022, que tenim una inflació més alta, l'encariment de les matèries primeres, dels carburants, dels costos de personal...", explica el president de la Unió Hotelera. I afegeix: "Hem d'intentar vendre, i això vol dir vendre a uns preus superiors als de l'any passat, per tal que també ens possibiliti no haver d'ocupar el 100%."
L'estiu tot just ha començat, però ja s'han iniciat converses per a l'hivern, perquè la voluntat de totes les parts és solucionar el problema de manca de personal.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Andreij Cristancho - Arxiu RTVA
Comparteix: