Dilluns de Pasqua és el final de la Setmana Santa i de la Quaresma, marcada tradicionalment per la prohibició de menjar carn i ous, molt presents a la mona. Aquest dilluns moltes cases n'han menjat. Antigament es compartia a l'aire lliure junt a donatius com ous i llonganisses que es recollien amb la cantada de caramelles.
L'Arxiu Nacional ens recorda que l'essència de temps passats no disten tant dels actuals. Les primeres imatges que trobem són de Joaquim de Riba Camarlot cap al 1925 a Ordino. Però en trobem en dècades posteriors com les de Casal i Vall a la plaça Santa Anna a Escaldes-Engordany.
La fi de l´abstinència se celebra des d´anys remots amb festa i alegria, cantant caramelles, anant de casa en casa i recollint donacions com ara llonganisses i ous que després es mengen en un dia de germanor al camp.
Diumenge de Pasqua.
— ANA (@Arxiu_Andorra) 1 d’abril de 2018
Avui dia de caremelles arreu del país!
Autor: Desconegut
Data: 1942
Fons: NC
Referència: 0136 i 0137 pic.twitter.com/Au6kQDSkm4
Dilluns de Pasqua és el final de la Setmana Santa i de la Quaresma marcada antigament per la prohibició de aliments com la carn o els ous. Per això els ous són els protagonistes en l´elaboració de la mona i la seva decoració. Fem un salt fins al 1992 per entrar al taller de qui va revolucionar la pastisseria a Andorra, el mestre Josep Vives Molins. En un reportatge de VTR7 es pot veure com decora una peça de grans dimensions a base de pintura d´aplicació alimentària. Artista amb la xocolata i també amb els utensilis del pintor. El mestre pren un ou de grans dimensions, la meitat xocolata blanca i l´altra xocolata amb llet que serveix de llenç per dibuixar-hi primer, el perfil d´un monument; i després un paisatge que de mica en mica agafa forma. I amb permís de l´artista gosem dir que és l´església de Santa Coloma.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fons VTR7 Lluis De Juan, Joaquim de Riba Camarlot i Narcís Casal i Vall (Arxiu Nacional d´Andorra)
Comparteix: