En el moment més àlgid de la crisi sanitària pel coronavirus l'hospital va acollir 121 persones afectades per la Covid-19, la capacitat total del centre comptant també el Cedre. Ho ha dit el director de l'hospital, que recorda aquell moment com un dels més difícils que li ha tocat viure al SAAS i que ha definit com una guerra. Josep Maria Piqué valora la gran capacitat de resposta dels professionals per fer front a la situació que ha desbordat hospitals arreu del món i que va col·locar Andorra com un dels països amb més afectació de la malaltia.
Durant el pic de contagis de principi del mes d'abril l'hospital va arribar al total de la seva capacitat durant uns dies tot i que sortosament no es va arribar al col·lapse.
De fet i segons ha assegurat el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, el nombre d'ingressos va ser de 121 de persones amb la malaltia, sumant tant l'hospital com el Cedre.
Ha dit que Andorra estava en dades similars a la Llombardia o Madrid quant a contagis i es va convertir en un dels focus més importants. Uns moments complicats que van posar a prova el sistema i també els professionals, que Josep Maria Piqué aplaudeix per la ràpida capacitat de resposta i dedicació.
També destaca que a Andorra no s'hagi hagut de prioritzar cap malalt davant d'un altre. "Les primeres 48 hores això era la guerra", ha manifestat afegint que "segur que hi va haver errors i coses que no vam poder fer com ens hagués agradat".
"No es poden ni imaginar què era això en aquell moment i les dificultats de reorganitzar-ho". Remarca que "un hospital és una estructura molt complexa de fer funcionar" i, de cop, se li va haver de fer una volta de 180 graus "perquè funcionés d'una altra manera afegint la pressió de no tenir temps per meditar les decisions perquè, si esperes, es mor gent".
Piqué també ha explicat les dificultats amb les quals es van trobar pel gran nombre de baixes de professionals de la salut que van patir per la malaltia i com es va haver de fer front a la crisi tirant de tots els professionals disponibles reubicant-los.
"Una quarta part de la plantilla fora de l'hospital és una dificultat d'organització molt important i més amb l'angoixa que anava sent exponencial i no sabíem quan pararia". A més, diu, "la possibilitat que ens equipéssim de material i estructura però no tinguéssim personal per tirar-ho endavant, ens va fer passar uns quants dies de patiment".
Un dels espais més delicats va ser la unitat de cures intensives on es va haver d'ampliar personal amb coneixements de l'àrea i que es va haver d'ampliar a altres zones.
També ha destacat la ràpida resposta del Govern amb la decisió de confinament general i de la bona resposta de la ciutadania, que van ajudar a aturar l'expansió del virus. També la decisió de traslladar residents del Cedre a un hotel per evitar més contagis a una residència molt afectada. Un centre que mentre ha durat la crisi s'ha convertit en una àrea de l'hospital.
Informa: Anna Pifarré
Imatge: Kevin Ribeiro
Comparteix: