L'associació Diversand convoca una vegada al mes membres del col·lectiu LGTBIQ amb la finalitat de crear una zona de suport. També, el ministeri de Salut ha confirmat que a final d'any o a principi del 2024 els tractaments de reassignació de gènere estaran inclosos a la cartera de serveis.
Crear un espai d'acompanyament, lliure de prejudicis i d'estigmatització, és el que vol fer Diversand amb les trobades mensuals, com també fer-se conèixer entre les persones del col·lectiu. La vicepresidenta de l'assocació, Isabella Vargas destaca que és una acció que permet "que l'associació tingui cara" i per tant sigui més fàcil "demanar-nos ajuda en qüestions més personals."
A Andorra la reassignació de gènere continua sent un procés lent per a les persones transsexuals. Des de l'associació, han assegurat que en relació amb el projecte pel qual la CASS cobrirà les despeses de canvi de gènere, el ministeri ja els ha fixat una data d'inici de la cobertura. "Des del Ministeri de Salut sí que volien treballar amb això, però és un procés que passa per moltes persones i institucions. Per això, ens van donar una data de desembre del 2023 o febrer de l'any que ve", explica Vargas.
En relació amb l'Observatori de la Igualtat, que porta aprovat des de febrer del 2020, encara no ha arrencat i afirmen que és fonamental per recollir dades. El que encara tampoc està en marxa és la llei específica per al col·lectiu LGTBIQ+, que també és clau per fer front als delictes d'odi i protegir les persones independentment de la seva identitat i orientació sexual.
Informa: Laura Mitjans
Imatges: David Moreno
Comparteix: