Divulgar el tractament de residus i estudiar un major aprofitament, objectius de l'AGREDA

www.andorradifusio.ad

Donar a conèixer com es tracten els residus i posar en valor les empreses que se n'encarreguen. Aquests són alguns dels objectius de l'Associació de Gestors de Residus (AGREDA), que amb el suport de la CEA, han preparat càpsules informatives que es difondran durant dos mesos per Andorra Televisió i a través de les xarxes socials.

"Sabies que a Andorra hi ha una planta de triatge de plàstics?" aquesta és la pregunta que llança el president d'AGREDA, Francesc Zamora, en constatar que hi ha un desconeixement generalitzat sobre el tractament de residus que es fa al país.

Això és precisament el que es vol explicar a través de 16 càpsules informatives que es difondran durant dos mesos per Andorra Televisió i a través de les xarxes socials. De retruc, també busquen potenciar el reciclatge i la recollida selectiva. Els vídeos mostren des de productes més quotidians com el plàstic i el paper, a d'altres de més complexos i delicats com els residus sanitaris, els carnis o els considerats perillosos.

Tenir una radiografia de tot plegat és clau per poder avançar en la circularitat i un aprofitament més gran dels residus, ja sigui al país com també creant sinergies amb l'exterior. Precisament, residus que es reciclen com el paper, el plàstic o el vidre s'exporten tos a fora, majoritàriament a centres de Catalunya.

El director de la CEA i gerent d'AGREDA, Iago Andreu-Sotelo: "Poques vegades el cercle el tancarem tot a Andorra, per una raó de volum". La qual cosa fa que per exemple s'hagin d'importar residus perquè el centre de tractament de la Comella pugui funcionar. A través de la crema de rebuig i residus orgànics s'obté energia.

Ara mateix són moltes les vies d'aprofitament que hi ha sobre la taula: "jo si hagués d'apostar per alguna cosa, seria per aquells elements que fins ara eren residus i que podrien passar a ser subproductes en l'agricultura" tal com afirma el gerent d'AGREDA.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares-Arxiu RTVA

Comparteix:

Sant Julià reviu l'època medieval amb seixanta parades La Pitavola amplia l'horari i el mercat amb més activitats dedicades a la gastronomia