L'intervencionisme del preu dels lloguers per part del Govern no incentiva la reforma del parc immobiliari més antic. Així ho ha advertit el doctor en enginyeria industrial, Jordi Llovera, a 'Els Matins de la Nacional' on ha proposat imposar criteris de construcció sostenibles per abaixar consums.
El doctor en enginyeria industrial Jordi Llovera recorda que hauríem de multiplicar per quatre els boscos per absorbir les 500.000 tones de CO2 que es produeixen a Andorra. Conscients que la solució no és possible i que Andorra s'ha compromès a reduir les emissions a la meitat el 2030, diu que cal implantar el màxim de polítiques que ho facilitin. Proposa posar per llei criteris de construcció i rehabilitació de baix consum o proper a zero, com el model 'passivhaus', com ja es fa a Brussel·les i en diverses ciutats d'Alemanya, Suïssa i els països nòrdics.
Avui dia, esmenta que la sostenibilitat en obres noves és té més present, però el fre diu que es troba en les reformes d'edificis en què al propietari no li surt a compte invertir per abaixar consums si no ho pot repercutir en el preu de lloguer.
Així ho afirma Llovera, que destaca que el mercat de lloguer al Principat està intervingut pel Govern. "Quan a un propietari no li deixes augmentar el preu de lloguer sota cap mesura, el que no farà el propietari és fer una inversió gran que ha d'amortitzar d'alguna manera".
Llovera diu que el 90% dels edificis del país no són sostenibles i que les obres de rehabilitació, posant l'exemple d'un edifici de sis plantes, poden arribar a un milió d'euros.
El doctor enginyer explica que la caldera l'únic que fa és intentar ajudar a que no tinguem fred, i que si volem un edifici de baix consum, on hem d'atacar és al disseny arquitectònic de l'edifici.
Amb un bon aïllament, el consum es pot reduir fins al 80%, però el panorama òptim seria que fóssim un país ben aïllat i contribuir a la reducció de CO2.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA
Comparteix: