És important dormir bé, perquè, tot i la creença generalitzada, la son no es recupera. I hem de deixar de banda una pràctica habitual, com mirar internet abans d'anar a dormir. Són algunes de les claus per tenir somnis feliços que ha donat a l''Ara i Aquí' el director de la Clínica del Son de la Dexeus de Barcelona. El mediàtic Eduard Estivill oferirà aquesta tarda una conferència a Inúu.
La son no es recupera, els seus efectes són d´un dia per l´altre i l´hem d'entendre com un taller de reparació. Així ho ha explicat el doctor Estivill. No dormir bé implica riscos com "perdre la concentració, irritabilitat, mal humor, cansament físic, símptomes físics i psicològics que a la llarga poden derivar en depressions, accidents de cotxe si ens dormim i moltes malalties".
El soroll o el moviment afecta la qualitat del nostre descans. De la mateixa manera ho fa la llum, un factor rellotge. Per això. aquells que treballen de nit han d´enganyar el cos.Estivill recomana que "quan comencin a treballar, les sis primeres hores ho han de fer amb molta quantitat de llum que arribi al cervell perquè la llum evita que fabriquem la hormona de la melatonina, que és la que ens provoca la son". Mirar correus, fer feina o organitzar l´agenda per a l´endemà abans d´anar a dormir no és bo. Estivill recomana dues hores de desconnexió abans de dormir fent quelcom que no tingui res a veure amb la feina.
De petits podem arribar a dormir unes 11 hores perquè hem de processar més informació. La gent gran ho redueix a 6 i en tenen prou, segons el doctor. Aquestes hores i dues migdiades durant el dia de 15 minuts són suficients . Creu, per tant, que no necessiten molts dels medicaments que prenen per dormir bé.
Estivill ho ha explicat aquesta tarda en una conferència celebrada a Inúu. Durant l'acte també ha ofert la possibilitat de fer un test per posar el son dels assistents a prova.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Albert Refart
Contingut relacionat:
Comparteix: