Dones i ciència: seguir trencant els estereotips

www.andorradifusio.ad

Les dones ja han aconseguit accedir i participar en la ciència, però encara no ho fan de manera equitativa. Se segueixen arrossegant estereotips que no afavoreixen el seu apropament a titulacions científiques o que fins i tot creen una segregació dins d'aquest mateix àmbit.

Mentre que els estudis de ciències socials compten amb un nombre similar d'homes i dones, o fins i tot les ciències de la salut tenen més presència femenina, el 84% dels estudiants d'enginyeria són homes.

Patricia Borges és doctorada i investigadora de l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (OBS) i explica com "ja durant la carrera es nota molt aquesta diferència entre dones i homes". En el seu cas, diu, "encara més pel fet d'estar vinculada al sector de la construcció", que "està composat principalment d'homes".

Clara Pladevall, biòloga del Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya (CENMA) destaca com "la majoria dels professors i catedràtics de la universitat són homes i, a mesura que es va ascendint en la carrera acadèmica "les dones van deixant la investigació i es dediquen a altres tasques que no estan tan visibilitzades".

Laura Trapero, física meteoròloga i cap de la unitat del medi físic del CENMA, explica que ha tingut la sort que en l'àmbit en què ha anat treballant, malgrat ser molt masculí inicialment, va trobar "molt suport amb perfils que valoraven les capacitats i aptituds abans que el gènere".

Més enllà d'aquesta segregació horitzontal, les dones topen amb una de vertical. L'anomenat sostre de vidre que accentua la invisibilització de la seva tasca. Núria Segués, sociòloga i tècnica d'investigadora del Centre de Recerca Sociològica de l'Institut d'Estudis Andorrans (CRES) indica que es produeix en el moment que "les dones volen ascendir a llocs de responsabilitat però no acaben fent-ho". "Hi ha molts factors que entren en joc. No és només el recorregut universitari o professional sinó que hi ha variables culturals i factors socials que acaben incidint molt en el fet de no poder arribar a ostentar aquests càrrecs".

Les expertes insisteixen que la manca de referents fa que s'escullin recorreguts professionals i educatius més concrets i es mantingui el biaix de gènere. Així, recomanen a les futures generacions que s'allunyin de tots els impediments i estereotips per decidir sense prejudicis.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Nil Forcada
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

La síndica defensa que Andorra és un país homologat i atribueix les crítiques sobre la fiscalitat al desconeixement i a un cert populisme Les pistes d'esquí decidiran si aixequen suspensions temporals en funció de la reunió entre Ski Andorra i el Govern