Dos anys per adaptar el flux migratori amb la UE

www.andorradifusio.ad

Aquest divendres el Govern ha compartit el resum ampliat de l'Acord d'associació d'Andorra amb la UE. Un document que es pot consultar en línia i que, entre altres coses, traça les línies mestres en qüestions tan sensibles com ara la lliure circulació de persones, la prestació de serveis, les telecomunicacions i la circulació de capitals.

El document que el Govern ha fet públic amb els resultats de la negociació amb Brussel·les destaca el fet que els andorrans podran treballar i residir a la Unió Europea en les mateixes condicions que un ciutadà europeu. Això sí, s'ha acordat una protecció per a Andorra a través d'un nou sistema de quotes en què també hi haurà cabuda per a temporers. Segons l'executiu, el nombre de permisos augmentarà en xifres similars a l'actual.

Pel que fa al calendari, el document preveu que el nou sistema es posaria en marxa tot just dos anys després que entrés en vigor l'acord. Un període de transició que també es repeteix en altres àmbits. Per exemple, tres anys per a la lliure prestació de serveisset anys per obrir el mercat de les telecomunicacionsquinze anys per poder adaptar la lliure circulació de capitals en banca, assegurances, fons d'inversió i mercat de valors.

L'accés a programes de cooperació, amb un gran ventall d'oportunitats, també és un dels grans avantatges que planteja l'acord, segons el Govern. Amb l'aprovació de l'acord, es participaria en el pròxim període de programació, comprès entre el 2027 i el 2034.

Aquestes qüestions seran explicades i debatudes més àmpliament en l'acte públic programat per dimarts que ve, dia 12 de març, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. Un acte impulsat pel Pacte d'Estat per a l'Acord d'associació amb la UE i el Govern i emmarcat en l'estratègia pedagògica adreçada a la ciutadania abans que es pronunciï, l'any que ve, en referèndum.

Informa: Redacció

Comparteix:

Despenalitzar l'avortament, principal reclam del 8M Els plans d'igualtat, una eina per solucionar la bretxa salarial