Dos anys de conflicte

www.andorradifusio.ad

Fa dos anys de la invasió de Rússia a Ucraïna. Un conflicte que s'ha cobrat 10.000 vides i sembla no tenir fi. Arreu del món s'han celebrat diferents actes per reivindicar la pau. 

El 24 de febrer va començar la guerra i just després començaven a arribar les notícies que commocionaven el món. Tots els homes de 18 a 60 anys s'han vist obligats a quedar-se i a lluitar, mentre que les dones i els infants poden exiliar-seSegons dades de les Nacions Unides, la guerra ha desplaçat més de 6 milions de persones. La majoria, acollides per països de la Unió Europea. El conflicte armat s'ha cobrat 10.000 vides, amb gairebé sis-cents infants.

I encara ara, Rússia segueix envaint el país; tot i les restriccions a les quals s'enfronta: límits a la importació de petroli, carbó o or des de Rússia; o la prohibició de l'accés al sistema SWIFT dels bancs, entre molts d'altres.

I amb cada notícia de la guerra, una petició d'Ucraïna: més armament per poder front a la invasió.

Des del començament de la guerra, Ucraïna ha rebut d'empreses espanyoles armes per valor de 210 milions d'euros. I ara, segueixen. Bombardejos constants i atacs amb tancs i drons han deixat, entre els que s'hi han quedat, una generació traumatitzada. Dos anys després la pregunta és la mateixa, quan s'hi posarà fi?

Poesia per reivindicar la pau a Ucraïna

El català i l'ucraïnès han sonat a la llibreria La Trenca. S'han recitat fragments del llibre "Un llençol blanc" on l'escriptor Xavier González-Costa ha volgut plasmar els seus sentiments arran de la invasió russa d'Ucraïna. "M'ha servit a mi com a humà per poder expirar la vergonya que sentim per veure com ens comportem els humans", reconeix l'autor. 

Informa: Caterina Vidal
Imatges: The United Nations Refugee Agency i EBO

Comparteix:

La intel·ligència artificial centra la trobada de meteoròlegs Neguit, por i incertesa: dos anys de la guerra a Ucraïna