Teresa Devant és la directora de 'Jo dic mai més'. Reconeguda activista contra la guerra, ha treballat en nombrosos projectes de pau. Aquests dies ultima els detalls de l'obra al Teatre Comunal, on s'estrena aquest divendres.
L'equip de 'Jo dic mai més' prepara l'estrena d'una obra que deixa a l'espectador enmig de la soledat i la desesperació. Ferran Castells fa d'altaveu d'aquells que fugint no van trobar terra d'acollida, de nens que no trobarien el seu pare fins passades dues guerres i que podrien ser qualsevol dels que veiem cada dia als mitjans de comunicació. "Ens aturàvem prop d'un grup de gent gran, de vegades ens deixaven escalfar. Quan recuperaven forces, s'aixecaven i seguien el seu camí com si no ens haguessin vist mai.
El teló de fons és el rastre de sang que deixa la guerra impregnada en una immensa tela dels sacs que servien de defensa a les trinxeres i que ha elaborat el reconegut escenògraf Llorenç Corbella, amb "textures que poden semblar un esbudellament i la tela de darrere, que té diverses obertures per poder entrar i sortir d'aquesta misèria".
L'angoixa i la intensitat es porten a escena en un ambient oprimit i dramàtic que busca llum, un repte per a l'il·luminador Francesc Rodelles. Explica que "ell ja fa un treball molt intens, així que si ens podem estalviar un canvi de llum ho fem perquè l'espectador s'hi senti més involucrat".
I la mateixa escena projecta imatges d'avui i d'ahir, imatges d'un patiment que coneix molt bé la directora, que convida a ser més crítics amb el que hi ha darrere la guerra i a posicionar-se del costat de la vida. Els primers a veure l'obra seran els alumnes de secundària i divendres es presenta davant el gran públic dins la Temporada de Teatre.
"La guerra és un negoci, aleshores no volem que en facin amb les vides de les nostres famílies, pares, fills o germans", sentencia Teresa Devant.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: