Drons amb tecnologia d'última generació per analitzar els fenòmens meteorològics

www.andorradifusio.ad

L'ús de naus no tripulades s'està convertint en la pedra angular de moltes investigacions relacionades, per exemple, amb la meteorologia. Per això des d'Andorra Recerca i Innovació es valora les aplicacions que podria tenir al país una de les últimes novetats d'aquest sector, construït per una empresa suïssa, que ha fet una demostració a la caserna de bombers.

L'aeronau està dissenyada per l'empresa suïssa Mateomatics. Personal de bombers, banders i el servei meteorològic han participat en la demostració per conèixer les possibilitats d'aquest dron.

Amb tecnologia d'última generació, l'aparell pot ascendir fins a 6.000 metres i, entre altres coses, servirà per a fer prediccions meteorològiques.

Equipat amb sensors especials, pot analitzar la formació de tempestes, la qualitat de l'aire, es pots utilitzar pel seguiment de situacions molt concretes, com nevades, i el comportament d'incendis forestals, explica la investigadora d'Andorra Recerca i Innovació, Laura Trapero.

Tecnològicament aquest dron afegeix altres avantatges, per exemple, la facilitat per pilotar-lo. El també investigador d'Andorra Recerca i Innovació i pilot de drons, Oriol Travesset, explica que està pensat "perquè els vols siguin totalment automàtics i, per tant, el pilot en aquest cas no ha de fer massa cosa més enllà de controlar el vol i activar el protocol encas que passi alguna cosa".

Ara caldrà decidir si s'aposta per adquirir aquest model, que té un cost d'uns 70.000 euros. Tot dependrà de la valoració sobre les aplicacions que podria tenir a Andorra.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Sergi Linares
Imatges cedides: CC by 4.0 Andorra Recerca + Innovació

Comparteix:

'100 coses que has de saber sobre Andorra', un llibre per trencar tòpics i descobrir curiositats Canvis en les graelles salarials dels treballadors públics el 2023