Dubtes per com afectarà la llei òmnibus als nous residents

www.andorradifusio.ad

El projecte de la llei òmnibus no deixa indiferent ningú. Sectors relacionats amb l'habitatge i l'assessorament fiscal de nous residents lamenten que se'ls culpabilitzi i que només es destaquin els aspectes negatius de l'arribada d'inversió estrangera.

Per a molts professionals vinculats amb el sector immobiliari o de l'assessorament fiscal, endurir les condicions per establir-se al país, com preveu la llei òmnibus, només aporta inseguretat jurídica i espanta els inversors.

"El que està dient la llei òmnibus és que has de demanar la sol·licitud un cop tinguis la societat constituïda i, d'aquí a un temps, ja et direm si et volem o no al país. Clar, per a algú que vol venir a residir a Andorra és: fes una inversió, busca una llar, fes tot el que cal fer i després ja et direm si et volem o no".

Marc Urgell, soci director ABAST

Llevat d'alguns casos concrets, en general consideren que les inversions estrangeres han aportat molt a l'economia. De fet, destaquen que aquest apartat suposa una aportació molt destacada al PIB i no és just que se'ls consideri els únics culpables de la situació de l'habitatge. Segons Marc Urgell, es tracta d'un problema multifactorial i només hi ha una solució, "construir habitatge més encarat a rendes mitjanes i baixes".

A més, jurídicament sospiten que alguns punts de la llei serien inconstitucionals. Per l'advocat i empresari Pere Augé "molts aspectes estan molt a prop de ser inconstitucionals i, depèn de com s'interpretin, poden ser-ho o no".

Per resoldre el problema cal mirar Catalunya, el model de cooperatives: construir en terreny públic, amb capital bancari i cessió de 50 anys dels habitatges, amb un lloguer que serviria per retornar els crèdits. I per què no, destinar una part dels ingressos dels nous residents a aquesta mena de projectes. Augé considera que així s'aconsegueix "terreny a cost zero i construcció un 30% més barata".

Sobre el paper, la idea és factible, però hi ha altres imponderables que juguen en contra i que segons Pere Augè tenen molt a veure amb la idiosincràsia d'Andorra.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Menys hipoteques per començar el 2024 Sant Julià es bolca amb l'envelliment saludable