Els dubtes de França amb la pujada de les pensions han endarrerit la ratificació del pressupost

www.andorradifusio.ad

La ratificació per part del Copríncep francès del pressupost general ha perillat. La causa ha estat una possible discriminació en no apujar les pensions dels que viuen fora d'Andorra. Ara, com a compromís perquè signi els comptes, el Consell General haurà de modificar aquest punt de la llei. 

El pressupost de l'estat fa dies que es va aprovar, concretament, l'1 de febrer. Però gairebé un mes més tard encara no havia entrat en vigor. Ho farà dimarts, 27 de febrer, després que aquest dilluns l'hagi publicat el Butlletí Oficial. El motiu d'aquest retard?

Segons Pere Baró, conseller general socialdemòcrata, "perquè no es volia augmentar la pensió a tothom. Una mesura discriminatòria la de no voler augmentar la pensió a la gent que tota la vida ha treballat a Andorra, però ara segons vostès, no s'ho mereixen perquè ja no viuen aquí".

I això va fer que la representació del Copríncep francès es plantegés contrasignar-la pels dubtes sobre la possible discriminació que feia que la revalorització anés lligada a un criteri de residència. Fins i tot es va valorar un dictamen d'inconstitucionalitat que hauria paralitzat l'entrada en vigor dels comptes generals, una llei cabdal. 

Finalment, aquest dilluns, el dia que s'esgotava el termini, el pressupost ha rebut el vistiplau del Copríncep francès. Amb una condició: que el Consell General modifiqui l'articulat

"És veritat que la mesura que es va adoptar de no apujar les pensions a les persones que viuen fora del país, potser sí que s'hauria d'haver meditat una mica més perquè, al cap i a la fi, aquestes pensions se les han guanyat treballant cada persona. És cert que al marxar a viure fora del país potser hi ha països que la inflació no ha sigut tan alta. S'ha fet amb la bona intenció de beneficiar la gent que viu al país."

Conxita Marsol, ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge

L'entrevista completa a la ministra Marsol, aquí:

Ara bé, diverses qüestions planegen. La primera: conèixer quin serà finalment el percentatge d'increment. A Andorra es va tancar el 2023 amb un IPC del 4,6%, mentre que a la zona euro es va situar en el 2,9%

La segona, saber quan el ple debatrà aquest canvi legislatiu. Fins al març no es reprenen les sessions parlamentàries. 

Informa: Anna Pifarré - Ariadna Guiu Vila - Pilar Candel

Comparteix:

Quatre sospitosos de formar part d’una banda organitzada de furts Els estudiants porten la intel·ligència artificial a debat