Andorra necessitaria multiplicar per 5 la superfície dels boscos per poder absorbir totes les emissions de CO2 generades per la crema de combustibles en vehicles i calefaccions. Per no generar-ne tantes, i posant la vista en les exigències en la construcció que marcarà la llei de transició energètica, l'associació Andorra Regenera forma arquitectes i enginyers en criteris d'eficiència energètica exigents.
La llei de transició energètica exigirà que el 2020 els nous edificis pràcticament no tinguin cap consum energètic. Per aquest motiu, l'associació Andorra Regenera ha començat a impartir formacions a enginyers i arquitectes per ensenyar a construir immobles amb un alt grau d'eficiència. La formació es basa en dues de les certificacions internacionals més avançades, la Leed i House Pasive.
L'enginyer Jordi Llovera alerta que "a Andora cremem a l'any 110 milions de litres de combustible entre edificis i vehicles, i estem produint 300 milions de quilos de CO2". Explica que "una part l'absorveixen els boscos però si volguéssim que absorvissin la totalitat, n'hauríem de multiplicar per cinc la superfície". "Tenim un problema", adverteix remarcant la importància de "fer edificis que tinguin un molt baix consum energètic".
Llovera insisteix en els beneficis que comporten els nous mètodes de construcció ja que si bé tenen un cost un 5% superior que un edifici tradicional l'estalvi i el confort perdura durant tota la seva vida, és a dir, uns 50 anys. "Estem parlant d'edificis molt aïllats, on no s'escapa la calor, amb materials d'origen ecològic, i tot plegat millora la salut de l'edifici".
Aquesta és la primera formació de la certificació Andorra Regenera. La segueixen vint professionals. L'objectiu és fer-ne més perquè la puguin obtenir la majoria dels enginyers i arquitectes del país.
Informa: Ana Alamán
Imatge: Vicente Bellot
Comparteix: