Educació reconeix que es triga massa a detectar els casos de menors que pateixen violència domèstica. El fet que Andorra sigui un país petit i que tothom es coneix fa que es revisi massa abans de prendre accions. Des d´Educació s´espera que amb la nova guia de col·laboració i protocols d'actuació en casos de violència de gènere i violència domèstica i la conscienciació s´incrementin els casos detectats.
Les víctimes de la violència de gènere són tant les dones com els seus fills. I així ho deixa clar la nova guia de col·laboració i protocols d'actuació en casos de violència de gènere i violència domèstica elaborada per Afers Socials.
Un dels actors clau en la detecció, doncs, són les escoles. Les característiques de país petit on tothom es coneix, però, fa que des dels centres educatius s´analitzin els casos més del recomanat. Marie Pagès és la directora del departament d´Inspecció i Qualitat Educativa i reconeix que "és veritat que els docents de vegades s'esperen massa". Per aquest motiu, afegeix, "intentem recordar que és millor denunciar i treballar amb Afers Socials i, si no passa res, continuem; però si passa alguna cosa hem de poder activar totes les mesures".
Des d'Educació ja es fan formacions als equips docents per poder detectar o atendre els infants en risc i s'està revisant el protocol perquè sigui més eficaç. Pagès assegura que els infants que viuen a casa una situació de violència, no tenen perquè explciar-ho a l'escola, però "es pot manifestar de moltes maneres, amb una baixada del rendiment escolar, un canvi d'actitud o actituds violentes".
Des d'Educació espera que la guia que posa ordre als protocols doni més seguretat per millorar la detecció. La guia també estableix accions en l´àmbit educatiu, en especial tallers de l´àrea de Polítiques d'Igualtat sobre els estereotips i la violència de gènere i la introducció de temes d´igualtat a primera ensenyança.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Cristina Jubete
Comparteix: