Segons l'Organització Meteorològica Mundial, el 2016 s´ha convertit en l´any més càlid de la història del planeta des que hi ha registres oficials. Al Principat d´Andorra la temperatura màxima es va assolir durant el mes de juliol amb 35´5°.
Any rere any el canvi climàtic provoca un increment de les temperatures. Des que hi ha xifres oficials, 16 dels 17 anys més calorosos s´han produït durant el segle XXI. Estudis científics han provat l´efecte directe l'activitat humana amb les conseqüències meteorològiques.
Andorra no és una excepció i les temperatures dels darrers anys estan superant la mitjana de les d´anys anteriors. El mes de juliol de l´any passat amb 24º de mitjana es va convertir en el més càlid de la història. "Una de les causes directes és l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Totes les polítiques van cap a una disminució de l'emissió d'aquestes partícules, i després la conscienciació de cadascú davant un problema com aquest", explica la investigadora del CENMA Laura Trapero.
L´escalfament global afecta el creixement de la concentració dels gasos de l´efecte hivernacle, la disminució del gel a l´àrtic, l'augment dels incendis forestals i una major concentració de desastres naturals. Durant aquest any alguns països han assolit xifres insòlites, com és el cas de Tailàndia, 44´6°, l´Índia 51° o a Kuwait on es va arribar a 54 graus.
És doncs tasca de tots conjurar-nos per a lluitar per la preservació del planeta.
Informa: Hèctor Romance/ Ariadna Comas
Imatges: Sergi Linares