Satisfacció del comissari europeu dels drets humans del Consell d´Europa pel que fa als drets de les dones i els infants a Andorra. Nils Muiznieks ha quedat impressionat per l'aprenentatge de llengües i els mecanismes d'acollida i integració del sistema educactiu. També valora positivament els recursos per a les dones maltractades. Ara bé, també assenyala febleses. Cal un pla de drets de la infància i resoldre la desigualtat salarial al sector privat. Espera, a més, que en un futur es pugui despenalitzar l'avortament.
Nils Muiznieks ha passat dos dies a Andorra per avaluar l'estat dels drets de les dones i els infants. En aquest darrer punt el comissari europeu dels drets humans del Consell d'Europa ha quedat impressionat per com n'és d'inclusiu el sistema educatiu. Destaca l´aprenentatge de llengües, els mecanismes d'integració dels nens amb dificultats i l'acollida als nouvinguts, que poden servir d'exemple a d'altres països: "Tant de bo models similars existissin en d'altres indrets, on molt sovint nens amb necessitats especials, ja siguin nens amb discapacitats, gitanos, immigrants... són escolaritzats per separat. I des d'una perspectiva dels drets humans això és molt problemàtic", ha assegurat Nils Muiznieks.
Ara bé, també assenyala aspectes a millorar. Per exemple, la necessitat de tenir un visió a llarg termini més coordinada. Per això insta a fer un pla nacional d'acció per als drets de la infància: "Per implicar els nens, per coordinar millor la feina dels diferents organismes. Però també faria que hi hagués una millor recopilació de dades per saber on són les mancances. Quins són els nens que són més vulnerables, quins són els nens que són pobres, qui són els que tenen més en risc de quedar fora del sistema."
Pel que fa als drets de les dones, Muiznieks constata que Andorra és dels països més restrictius d´Europa respecte l´avortament. Espera que futurs debats en portin la despenalització, com a mínim en els tres supòsits bàsics. També destaca l´acollida a dones maltractades, la signatura del conveni d´Istambul contra la violència de gènere o que hi hagi prevista una llei d´igualtat. A més, demana més poders per al raonador del ciutadà per promoure la igualtat i constata una mancança important: la desigualtat salarial al sector privat: "Hi ha una diferència salarial significativa al sector privat. Seria força important que el Govern i les ONG impliquessin el sector privat, i el sector financer en particular, en el debat de la igualtat de gènere", ha recomanat.
El comissari també afirma que el país pot enfortir encara més la infraestructura de drets humans i que hauria de signar el protocol de les Nacions Unides contra la tortura.
Informa: Andrés González-Nandín Imatge: Jordi Seabra
Comparteix: