El Govern es mostra sorprès per algunes de les recomanacions del GRECO. Des del ministeri d´Interior creuen que la modificació de la llei de la justícia del 2014 garanteix la independència dels membres del Consell Superior. Pel que fa a ampliar-ne els membres, creu que totes les institucions han de fer una reflexió.
Dues recomanacions del GRECO han sobtat l´executiu pel canvi constitucional que plantegen. Sobretot pel que fa referència al fet que els mandats dels magistrats siguin de durada indeterminada. Consideren que, amb els canvis legislatius del 2014, a la pràctica ho són.
"La decisió de no-renovació només pot tenir lloc en alguns casos molt concrets, que són si la persona ha comès un delicte dolós o si ha estat expedientada i se li ha posat una sanció per falta molt greu o per dos faltes greus", recorda Ester Molné, secretària d'Estat d'Afers Socials, qui a més, insisteix que "la no-renovació és una decisió que ha de ser motivada i pot ser objecte de recurs".
Pel que fa a l´ampliació dels membres, que també implica la Carta Magna, creu que és un estudi que han de fer totes les institucions. Malgrat defensar que el sistema d´elecció les representa totes, si que reconeix que s'hi podrien fer canvis. "És cert que tenint en compte que el Consell Superior de la Justícia és qui fa els expedients disciplinaris del ministeri fiscal, potser seria adequat que també puguessin decidir almenys un dels membres", reconeix.
Molné diu que, globalment, la valoració del GRECO sobre el sistema judicial és positiva. Pel que fa a les altres recomanacions, com allargar el termini d'instrucció per donar temps suficient per invetigar els fets, el Govern ja hi està treballant a través de modificacions de la llei de la justicia i de la llei del ministeri fiscal, previstes per a final d'any.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Kevin Ribeiro
Locució: Jordi Cama