El Govern confia presentar a la Unió Europea una proposta definitva sobre el futur del tabac a final de maig. La setmana passada ja es va lliurar a Brussel·les una primera proposta que ara s'ha de precisar. Així ho ha explicat el ministre d'Afers Exteriors en la darrera reunió del pacte d'estat per a l'acord d'associació. També s'ha presentat a la Comissió Europea una anàlisi de quins productes agrícoles podrien entrar en unió duanera.
La trobada dels signataris del pacte d'estat amb els agents econòmics i socials s'ha centrat a analitzar on es troben les negociacions pel que fa a la lliure circulació de mercaderies. La setmana passada es va lliurar a Brussel·les la proposta andorrana per mantenir la indústria tabaquera i el sector agrícola. Proposta que s'haurà de precisar per a la propera ronda de negociació que es farà al maig. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, espera arribar a la reunió "amb la capacitat de tenir un diàleg molt més avançat amb la UE". Desconeix "si estarà prou madur per arribar a un acord" en aquesta trobada però advoca "per continuar treballant amb un ritme propi que ens asseguri arribar al maig amb una proposta consistent per part andorrana".
Cal recordar que la Unió Europea proposa mantenir l'estatus actual del tabac durant deu anys i revisar-lo en funció del pes que aquesta activitat tingui en l'economia andorrana.
També s´ha presentat a la Comissió Europea l´anàlisi de quins productes podrien entrar en unió duanera. Mitja dotzena de capítols, com els de carns o confitures, encara s'estan analitzant ja que són vulnerables a una hipotètica competència de productes europeus. La voluntat és "assegurar que hi hagi capacitat en la part de distribució però que aquestes produccions internes tinguin mecanismes de continuar sent promoguts i sostinguts. No sempre passaran per una solució capítol a capítol, hi poden haver casos de solucions transitòries, d'acompanyament", ha explicat el ministre d'Afers Exteriors.
Aquells productes que passessin a estar dins el règim d'unió duanera podrien ser exportats a l'exterior lliurement.
Des del PS, el president del grup mixt i conseller socialdemòcrata, Pere López, ha valorat positivament la utilitat de les reunions amb els agents econòmics i socials. Assegura que "cada vegada hi ha més informació compartida" que permet els assessors "treballar plegats en molts àmbits".
Informa: Andrés González-Nandín
Imatge: Xavi Fajardo
Locució: Jordi Domingo
Comparteix: