El jutge Pere Pastor explica les diferències entre els tribunals andorrans i el d'Estrasburg

www.andorradifusio.ad

Aviat farà un any que el jutge andorrà Pere Pastor exerceix a Estrasburg. En el balanç d´aquest primer curs, hem volgut conèixer les seves impressions i saber quines semblances i diferències hi ha trobat.

El mes de novembre passat, Pere Pastor va començar a exercir com a jutge internacional a Estrasburg. El tribunal es divideix en cinc seccions, i Pastor treballa a la número tres, que generalment gestiona temes vinguts de Rússia. Diu que una de les principals diferències amb el dret a Andorra és que a la institució europea els jutges s'especialitzen i intenten que el redactat sigui similar per a tots els casos. "Allà tenim uns equips de juristes sumament especialitzats que ens ajuden en l'elaboració de les sentències perquè siguin estàndards", explica, mentre que a Andorra un jutge fa la sentència ell mateix "de la A a la Z".

Pastor també valora força positivament el fet que els diferents jutges que es dediquen a un cas puguin expressar opinions dissidents, un fet no contemplat al Principat. Ho fan en un espai de la sentència per a detallar els motius pels quals no estan d'acord amb la majoria. Pastor creu que és un exemple de democràcia.

Actualment, Estrasburg només treballa amb dos casos procedents d'Andorra. L'un relacionat a una informació que un batlle va demanar a Andorra Telecom, i que ara s'estudia si tenia potestat per fer-ho, i l'altre el d'un home que si ve al país a fer un recurs l'empresonaran i, per tant, creu que se li vulnera el dret a la presumpció d'innocència.

Informa: Andrés González-Nandín/Judit Pedrós         Imatges: Marta Paixà

Comparteix:

La nova casa pairal d'Andorra la Vella estarà enllestida abans de final d'any Reportatge: L'antiga fàbrica de llana d'Escaldes-Engordany reobre per acollir el FeMAP