De cervesa, a casa nostra, se'n fa des de fa anys. Ara, però, els productors volen aconseguir que el producte sigui purament local. A l'apreciada aigua andorrana se suma ara el conreu de llúpol, que a més pot esdevenir una alternativa per diversificar l'activitat dels pagesos.
Un dels productes que més va funcionar l'última fira de productes artesans i agrícoles va ser la cervesa. Ha sigut un camí dur per als productors però comença a tenir bona sortida ara que el públic ja la coneix. Ara, cervesers com els d'Alpha aposten també pel conreu local de cadascun dels ingredients que es necessiten per fabricar-la.
L'aigua, precisament, és l'ingredient principal de la cervesa, que determina la seva qualitat, i la d'Arinsal, per exemple, és idònia. Però a banda del cereal i la resta de condiments, el llúpol, és el veritable responsable del secret de la cervesa. La planta, que es paga a preus que van dels 30 als 50 euros el quilo aproximadament, en un mercat dominat per Alemanya, els Estats Units, Etiòpia, la Xina i Txèquia, és un element indispensable que pot esdevenir, a més, segons alguns productors, una sortida per diversificar el negoci dels pagesos.
El director del Departament d'Agricultura, Landry Riba, va avançar, però, que de moment no hi ha plans de liderar la implantació d'aquest tipus de conreu des del Ministeri, més enllà dels ajuts a què es poden acollir tots els pagesos. Els artesans de la cervesa, però, creuen que pot arribar a ser una alternativa al conreu de tabac i confien poder oferir aviat un producte 100% andorrà.
Informa: Jordi Domingo
Imatges: Marc Oferil
Comparteix: