El sector biotecnològic demana una modificació urgent del codi penal. I és que si les lleis no evolucionen, Andorrra perd oportunitats de negoci i de captació de noves empreses que podrien desenvolupar la seva activitat al país. La manca d´una normativa bàsica posa traves, també, a les empreses actualment implantades.
Les empreses biotecnològiques estan a l´espera d´una modificació del codi penal que pugui establir una llei base que superi les limitacions de la legislació vigent. La situació actual, que qualifiquen d´atípica, perjudica les empreses però també els particulars. Per exemple, l´ús de testos genètics està prohibit a Andorra, però els usuaris que marxen a l´estranger a sotmetre´s a aquestes proves estan coberts per la CASS, com també passa en el cas dels avortaments.
Per avançar sobre aquestes qüestions, el Govern va crear un nou organisme. Però fins al moment el Comitè Nacional de Bioètica encara no s'ha pronunciat sobre cap qüestió i incompleix l´article 18 dels seus estatuts: la publicació d´una memòria anual dels treballs realitzats i del contingut de les reunions mantingudes. És per això que des de l´Associació Andorrana de Biotecnologia, Andbio, s´han hagut d´impulsar les demandes dels empresaris i investigadors i ja fa vuit mesos que van reunir-se amb el cap de Govern per reclamar canvis.
Sense noves lleis tampoc no es poden fer assajos clínics, perquè no estan regulats a Andorra. Això tanca les portes a l´arribada d´empreses i de capital i impossibilita la creació de coneixement i tractaments o fàrmacs fets al país. Des d´Andbio proposen un acostament a la legislació europea, però amb reserves.
Des de l´associació es continuen duent a terme accions divulgatives: de cara a la tardor preparen una jornada sobre bioètica. L´altre gran projecte, pel qual ja s´han iniciat les reunions amb el Ministeri d´Educació, és un programa de divulgació de la biotecnologia entre els alumnes. El projecte s´hauria d'implantar aquest curs acadèmic o el vinent.
Informa: Rubén Carcellé
Comparteix: