L'elaboració de les coques de Sant Joan, un plaer per als sentits

www.andorradifusio.ad

Una de les tradicions que no pot faltar per Sant Joan és la coca. Encara hi ha pastissers que segueixen elaborant-les artesanalment, tot i que ara és menys rendible que abans. Això sí, enguany creuen que potser vendran menys perquè hi ha un pont festiu i molta gent marxarà.

Elaborar la coca típica de Sant Joan és un procés artesanal molt costós, perquè requereix força temps i esforços. Però encara segueix havent-hi pastissers que creuen que val la pena. El resultat està a la vista.

En primer lloc, es pasten els ingredients. Posteriorment, es procedeix a la fase d'elaboració. Es passa a la fermentació i després es decora. Més endavant es posa al forn i quan hagi sortit, ja es pot menjar.

Com ens comenta el pastisser José Manuel da Silva, no hi ha hagut canvis en les preferències de la gent ja que les més habituals continuen sent les mateixes. "El que més es ven és la típica, la coca de crema amb pinyons, la de fruita i després molt les farcides de nata i tòfona i de xocolata. Fins i tot, la de llardons".

Explica que habitualment en venien unes 500, aproximadament, però aquest any serà molt més fluix.

Es tracta d'una tradició típicament catalana. Segons alguns estudiosos, almenys fa un segle i mig que es consumeix en les revetlles.

Informa: Pere Moliné
Imatges: David Moreno

Comparteix:

Crèdit extraordinari per crear aparcaments La màgia de la candela