L´avís de l´ambaixadora de França que difícilment es puguin mantenir aspectes com les quotes migratòries o l´acord duaner si es vol un acord d'associació amb la Unió Europea també preocupa els excaps de Govern. Òscar Ribas, Marc Forné, Albert Pintat i Jaume Bartumeu han parlat de quines han de ser les línies vermelles i del rol de l'ambaixadora.
Segons Òscar Ribas l´autèntica línia vermella és poder mantenir un sistema de quotes migratòries similar al de Liechtenstein. Una possibilitat que l'ambaixadora de França, Ginette de Matha, va posar en dubte dilluns. Si això no es pogués mantenir, Ribas advoca per no signar cap acord d´associació. Menys hostil és amb la possibilitat que pugui caure l´acord duaner, tot recordant que Brussel·les el pot fer revisar quan vulgui.
Més bel·ligerant és Marc Forné, que qualifica l´acord duaner del millor signat mai per Andorra i sense el qual no val la pena seguir negociant. També crítica el paper de l´ambaixadora i que digués que el model de Liechtenstein no és vàlid per a Andorra.
Jaume Bartumeu, al seu torn, afirma que l'acord duaner s'ha de defensar i que hi ha arguments per fer-ho. Pel que fa a les paraules de l'ambaixadora, diu que són certes, De Matha hauria estat molt desafortunada i hauria sortit del paper diplomàtic.
Albert Pintat, via telefònica, ha agraït la sinceritat de l'ambaixadora. Considera que el manifestat dilluns davant els consellers de la comissió d´Exteriors respon a la lògica tecnòcrata europea de regles úniques per a un mercat únic. Tot i així ha recordat que Andorra sempre ha estat flexible i que fora d'Euorpa no s'hi pot viure.
Informa: Andrés González-Nandín
Comparteix: