Els germans de persones amb discapacitat tindran un grup de suport

www.andorradifusio.ad

El Govern prepara amb el SAAS un grup de suport de germans de persones amb discapacitat. Així ho ha anunciat el ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, en el marc d'una taula rodona amb motiu del Dia internacional de les persones amb discapacitat.

Serà "un espai on puguin intercanviar experiències, punts de vista, i on es pugui divulgar com es viu la discapacitat i com s'ha d'encarar", ha explicat.

Amb el títol "Germans, herois a l'ombra", el Govern ha posat el focus en el rol que desenvolupen els germans en la vida de les persones discapacitades. L'acte el va moderar el periodista català Antoni Bassas, que ha destacat com "han vingut al món sense discapacitat però la viuen tan de prop que la treballen de manera heroica i, a més, com no són els receptors de l'atenció i l'afecte, la viuen a l'ombra".

L'acte ha començat amb la projecció del documental 'Hermanos', dirigit per Diana Nava i produït per Plena Inclusión Madrid, en què diverses persones relaten la seva experiència convivint amb un germà o una germana amb discapacitat.

A continuació ha estat el torn dels protagonistes de la taula rodona: Alba Sánchez, Adrià Espineta, Marta Comte, Joana Jané i Cristina Ros han exposat els seus casos. Tots han coincidit ena afirmar que no són herois, que han assumit la discapacitat del seu germà o germana i que sempre estaran al seu costat. En cap cas, a més, han considerat que els seus progenitors els han tractat diferent. Amb tot, tots estan d'acord que una discapacitat "uneix i desuneix", i que es passen "situacions molt complexes i difícils".

Marta Comte, psicòloga, ha relatat que quan ella tenia 8 o 9 anys, la seva germana adolescent va començar a presentar trastorns de conducta. El que s'atribuïa a una noia rebel va acabar sent diagnosticat, "molts i molts anys després", com un trastorn de personalitat i un trastorn bipolar. L'Alba Sánchez té un germà més gran, de 33 anys, que quan tenia 13 anys va patir un ictus que li va deixar la part dreta afectada físicament i cognitiva. Vint anys després encara s'emociona en recordar-ho. L'Adrià Espineta, de 24 anys, té una germana de 20 anys que quan tenia tan sols dos mesos de vida va patir un fort traumatisme al cap en un accident de cotxe. Les seqüeles no es van revelar fins anys més tard, quan es va veure que la nena no evolucionava en l'àmbit cognitiu com la resta de companys de l'escola. La Cristina Ros té una germana més gran amb síndrome de Down i assegura que ho viu amb normalitat, i que a casa sempre els han tractat igual. La benjamina de la taula ha estat la Joana Jané, de 17 anys, que té una germana un any més gran amb un retard maduratiu.

Tots cinc han confessat que, en algun moment, han deixat d'explicar coses als pares per evitar-los més preocupacions, però no se'n penedeixen i estan disposats a anar a totes a l'hora de cuidar i involucrar-se en la tutela dels seus germans i germanes que "els han fet madurar abans d'hora", ha ressaltat Bassas.

Informa: Andrés González-Nandín/Agència ANA
Imatge: Sergi Linares

Comparteix:

A la venda les entrades pel Pessebre Vivent Jornades culturals al col·legi María Moliner amb motiu de la constitució espanyola