Els emprenedors que volen fer els seus negocis digitals necessiten més acompanyament per part de les autoritats i lamenten que sigui difícil l'exportació física dels productes a l'exterior. Això sí, reconeixen que el Principat és molt atractiu fiscalment. Així ho han assegurat en una xerrada en línia de l'Empresa Familiar.
"Emprenedors andorrans a l'era digital" és el nom del webinar que ha realitzat l'Empresa Familiar amb tres joves empresaris del Principat. Tenen en comú que han dut a terme negocis que, fonamentalment, funcionen gràcies a la xarxa i que fan la majoria de les comandes a l'exterior.
La venda de productes saludables, el transport a casa d'alimentació i el disseny de joies són els seus àmbits d'actuació. També comparteixen el fet que les seves empreses estan radicades fora del país. El motiu és que és difícil importar i exportar productes des del Principat perquè, entre altres coses, és un Estat tercer de la UE.
Per tot plegat creuen que haurien de tenir més acompanyament i suport de l'administració. "Quan has d'enviar productes de missatgeria des d'Europa cap a Andorra, el tractament duaner que té pel simple fet d'estar fora de la Unió Europea és el d'un país extracomunitari. S'ha de treballar perquè i hagi més facilitats per als treballadors andorrans", reclama el responsable de P de Paola, Humbert Sasplugas.
Virginie Rogé, responsable de Dietox, creu que la tasca per gestionar tot això "és un altre negoci, de gestió i d'optimització fiscal", però recorda que "quan comences no tens pressupost per dedicar-ho" a això i que quan ja has començat, "canviar-ho és impossible".
En canvi valoren positivament que Andorra mantingui un diferencial fiscal amb els països de l'entorn.
Informa: Pere Moliné
Comparteix: