La tecnologia blockchain sembla que ha arribat per quedar-se. Des d'Andorra es treballa per impulsar una normativa que reguli aquesta activitat. Les empreses demanen que es faci a través d'un projecte de llei.
Què diantre és una blockchain? La cadena de blocs és una base de dades capaç d'emmagatzemar i distribuir informació segura entre diversos participants sense necessitat d´un objecte intermediari. Actualment, té aplicació en diversos sectors, en un marc tant econòmic com tecnològic. Fins al moment, Andorra no disposa de cap normativa que en reguli l´ús. Les actuacions s´han limitat a intensificar alguns controls i a alertar de possibles estafes amb criptomonedes. "El bitcoin té una sèrie de connotacions que han sigut pejoratives des del principi, però no té res a veure amb la tecnologia que suporta aquesta moneda, que és la blockchain", explica el co-fundador de BTC Assessors, Ricard Gutiérrez. "Les empreses que treballen amb blockchain necessiten una sèrie de normatives que ens puguin donar pas a que dins del mercat els jugadors, les persones i les empreses treballin la blockchain d'una manera legal".
Unió Laurediana i independents de la Massana té previst preparar una proposició de llei per entrar a tràmit a la tardor. La regulació oferiria més garanties i afavoriria la diversificació de l'economia. Segons Marc de Diego, cofundador d'Andorra Hashpool S.L., una altra empresa que s'hi dedica, "com que és una cosa nova, no marcada amb cap regulació, ser dels primers a posar les regles del joc, fa venir inversors que busquen seguretat jurídica i no limbs on, com que no està prohibit, ho puc fer".
Malta s'ha convertit en el primer estat amb una legislació integral. Des de llavors ha suscitat l'interès de moltes empreses que hi han traslladat els negocis. Aquesta situació es compara amb un possible futur per a Andorra. "Vol dir entrar en una nova era de països que estaran en el focus de tothom per desenvolupar noves tecnologies", creu Gutiérrez.
L'AFA, per la seva banda, encara no s'ha posicionat. Creu que les criptomonedes no són un producte financer.
Informa: Silvia Callís
Imatges: Fernando Montero/Kevin Ribeiro
Comparteix: