Després de treure a concurs els treballs de conservació a la Torre dels Moros, ara el comú d'Encamp està decidit a donar un nou impuls a les visites de Sant Romà de les Bons amb un pla d'embelliment on també és clau la pedra seca per tornar el seu aspecte i funcionalitat a estructures que havien estat construïdes amb ciment.
Des d’aquest dilluns operaris del comú, banders i voluntaris treballen als entorns de l'església de Sant Romà de les Bons per reparar un banc i un mur d'una feixa que estaven construïts amb pedra fixada en ciment i que ara es refaran seguint la tècnica de la pedra seca, que afavoreix la biodiversitat, el drenatge del terreny i la qualitat dels conreus.
"És sostenible perquè utilitzes la pedra del lloc i a més, és un element que absorbeix molt bé l'energia solar i, a la nit, quan la temperatura baixa, permet difondre l'energia calorífica cap al sòl", explica el tècnic de Patrimoni Cultural, Lluís Segura.
Quant a la incidència dels comuns, la també tècnica de Patrimoni Cultural Sara Ubach remarca la importància "que les persones que treballen dia a dia en els camins i la seva conservació tinguin els coneixements pertinents".
Aquests treballs amb la intervenció per la seguretat de les visites a la Torre del Moros acompanyaran un pla d'embelliment per millorar l'experiència de la visita al conjunt. Segons ha indicat Robert Lizarte, coordinador de Museus i tradicions del comú d'Encamp, "s'està negociant amb els propietaris de la zona per embellir i dignificar aquest baluard tan estimat".
Des que Patrimoni Cultural va incloure la pedra seca a l’inventari general s’han fet quatre campanyes a Cal Pal. Aquest any s’oferiran quatre cursos: un d’iniciació, dos de nivell avançat com el que es fa aquests dies i un per a més experimentats.
La pedra seca és patrimoni de la humanitat des del 2018 gràcies a una candidatura impulsada per Xipre, Grècia, a la qual també s'han sumat Espanya, França, Suïssa, Itàlia, Eslovènia i Croàcia.
Informa: Rosa Albech
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: