Davant la catàstrofe de la dana a València, professionals com ara enginyers recorden la importància de les infraestructures hidràuliques per a la protecció i reducció dels danys davant de fenòmens meteorològics que, segons els experts, aniran a més. El Col·legi Oficial demana també un mapa de risc hidràulic, avui dia encara inexistent a Andorra.
Els aiguats del 82 van fer reforçar totes les carreteres i es va portar a terme la canalització del riu Valira a la capital i a Escaldes, que tenia més pressió demogràfica i que requeria una intervenció. Va ser en aquest moment quan es va prendre consciència que les pujades de cabal del riu són un risc important.
"Sobretot tenint en compte la vulnerabilitat que implica. Una cosa és el fenomen en si, però sobretot si hi ha pressió demogràfica s'han de portar a terme infraestructures hidràuliques de protecció de les persones i dels béns."
Vicenç Jorge, president del Col·legi d'Enginyers d'Andorra
A Andorra hi ha desenes de promocions immobiliàries en venda. Però si un vol saber el risc d'inundació que presenta cada una d'elles:
"Ara mateix no hi ha informació publicada al respecte. Sí que n'hi ha de caigudes de blocs o d'allaus, però els mapes de riscos hidràulics no existeixen ara com ara"
Vicenç Jorge, president del Col·legi d'Enginyers d'Andorra
Quan s'edifica un immoble al costat del riu, sí que es fa un estudi hidràulic de l'edifici o la parcel·la de forma local, però manca una visió global de tot el Principat.
La Llei de protecció civil, de l'any 2022, inclou la publicació de mapes de risc, com són els riscos sanitaris o els de vessaments d'hidrocarburs. Hi ha molta feina feta fins ara, com són els mapes de riscos d'allaus, que estan catalogats i publicats, però manca un mapa del risc d'inundabilitat.
"El risc natural, o el risc per a la població és una combinació de dues coses: la mateixa magnitud del fenomen, però també la vulnerabilitat. D'alguna manera, si implementem mapes de riscos, plans d'emergència, si implementem alertes a la població per poder gestionar d'una forma òptima el risc, amb la combinació dels dos fenòmens, farem el risc més petit"
Vicenç Jorge, president del Col·legi d'Enginyers d'Andorra
El Govern té contemplades una sèrie d'alertes, per exemple, per pujades sobtades del cabal del riu. De fet, Andorra Recerca i Innovació està treballant en la implementació de la plataforma ARGOS que es basa en un sistema d'alerta primerenca per tal de protegir la població davant fenòmens meteorològics extrems.
Precisament l'octubre que hem deixat enrere s'ha convertit en el més plujós dels darrers cinc anys. L'estació Central de FEDA, que es pren com a referència, va registrar gairebé 155 litres per metre quadrat, força per sobre de la mitjana història de l'octubre, que és de 80.
Uns ruixats que han permès una anomalia positiva dels cabals dels rius per primer cop aquest any.
Informa: Caterina Vidal
Imatges: Èric Mompel
Comparteix: