A Andorra la pujada salarial es valora en termes diferents, depenen de l'òptica de cadascú. Els principals beneficiats, els treballadors, aplaudeixen la mesura, però lamenten que només sigui obligatori per als funcionaris i els sous més baixos.
Augment dels salaris sí, però amb igualtat per a tots. Els treballadors de sectors privats lamenten que la pujada establerta del 7% només sigui obligatòria per a funcionaris i per als salaris més baixos. Ho consideren discriminatori. "Ho veig bastant il·lògic. Haurien de pujar-ho per igual a tots. Tots som iguals. Al final tots som treballadors", comentava un ciutadà.
Però la perspectiva i l'opinió canvia en funció dels interlocutors. Així, trobem alguns especialistes poc partidaris d'intervenir mercats, que consideren que haurien de ser lliures, al·legant que a llarg termini les conseqüències sempre són negatives. "Evidentment, tots estem a favor dels treballadors i les empreses, però els impactes a llarg termini són els que s'han de valorar quan s'imposen salaris mínims o límits de preus", esmentava un economista.
Les discrepàncies existeixen entre el teixit empresarial. D'aquesta manera, per alguns la mesura d'establir la pujada obligatòria només per als funcionaris té una clara lectura electoralista.
En general es considera necessari equiparar els sous a la pujada de serveis essencials, de l'habitatge o la cistella de la compra. Però es difereix sobre les fórmules per aconseguir-ho.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: