El president del grup parlamentari demòcrata entén el malestar generat amb la cartera de serveis tant dels col·legis professionals com d'Assandca. Amb tot i quant a la radioteràpia apunta que les noves teràpies van cap a una altra banda deixant obsoleta l'opció promesa la darrera legislatura. Pel que fa als col·legis de professionals sanitaris, recorda que s'obre un període de sis mesos de negociacions però que el reglament limita abusos.
La cartera de serveis tanca definitivament la porta a l'opció de tenir una unitat de radioteràpia. Una qüestió que ha indignat l'associació andorrana contra el càncer i que el president del grup demòcrata ha volgut aclarir.
Carles Enseñat considera legítimes les demandes, però apunta que els arguments defensats per l'exministre de Salut, que la radioteràpia està quedant obsoleta, tenen tot el sentit.
"Entenc perfectament que diguin que els hagués agradat tenir-la a Andorra perquè el trasllat és horrorós, però hem de començar a pensar també que, per sort, aquesta manera de tractar el càncer anirà disminuint i, per tant, no volem una teràpia que es quedi obsoleta en pocs anys".
Quant a la resta dels punts de la cartera, recorda que encara hi ha marge de negociació, però valora que cobreixi aspectes que fins ara no ho estaven i elimini el que considera alguns abusos.
"Passa a limitar uns serveis com pot ser aquesta forma il·limitada del sector de la fisioteràpia d'autoreceptar-se més sessions, i en reconeix d'altres que no estaven reconeguts com els dietistes, els podòlegs o els psicòlegs".
Quant a la reforma de les pensions de jubilació, recorda també que les mesures presentades encara estan en estudi i que es negociaran amb la participació dels col·lectius implicats.
Entén que no totes seran implantables, però sí creu que l'augment de les cotitzacions, de l'edat de jubilació i la creació d'un servei d'inspecció independent són necessaris i que caldrà determinar la manera d'aplicar-les.
Informa: Anna Pifarré
Comparteix: