El trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, TDAH, ha estat protagonista en la formació que ha impartit el neuropsicòleg clínic Javier Tirapu al Centre cultural la Llacuna, amb organització d'ANDTDAH Associació Albatros. No hi ha dades al país, però es calcula que podria afectar un 5% de la població.
Una quarantena de professionals de diversos àmbits, com ara psicòlegs, psiquiatres, pediatres i docents, han pres part en la formació sobre el TDAH, a càrrec del neuropsicòleg Javier Tirapu. Al contrari del que molts pensen, el TDAH no és una malaltia, sinó una condició del cervell i el seu funcionament. El neuropsicòleg ha explicat que "parteixo de la premissa que el TDAH és una afectació del funcionament del cervell, i no el podem entendre si no sabem com funciona l'atenció en els serveis normals".
Manca de concentració, dificultats en la memòria immediata i de control de les emocions són algunes de les manifestacions del TDAH entre els infants. L'Associació Albatros, organitzadora de la formació, no té constància que hi hagi dades sobre quants afectats hi ha a Andorra. "Al voltant del 5% de la població pot tenir-ne. El TDAH molt sever segurament es detecta en la infància, però el TDAH moderat serà detectat o no en funció de com intervé en la seva vida", detalla la psicòloga i vicepresidenta d'ANDTDAH Associació Albatros, Teresa Cobo.
La formació ajudarà els professionals en el tracte diari amb els afectats.
Tirapu ha assegurat que el trastorn per dèficit d'atenció és més popular que veritablement conegut entre la població i recorda que fins i tot alguns psicòlegs defensen que no existeix.
Informa: Sergi Cano
Imatges: Sergi LInares
Comparteix: