El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte ja està en marxa. Un programa de cribratge adreçat a les persones entre 50 i 74 anys que consistirà en una prova inicial per detectar sang oculta a les femtes i una colonoscòpia en cas que la primera sigui positiva.
El càncer de còlon i recte és el segon en prevalença després del de mama en dones i el de pròstata en homes i suposa el 14% del total dels càncers detectats a Andorra. El programa de prevenció precoç va dirigit a la població de 50 a 74 anys sense antecedents familiars propers de la malaltia. Es fa mitjançant una prova de detecció de sang a la femta i amb una colonoscòpia en cas que sigui positiu.
El ministre de Salut, Albert Font, explica que aquesta és una "forma relativament fàcil de detectar-ho". A més, afegeix que al ser "unes lesions precanceroses que sagnen, el fet de detectar una gota de sang ja pot ser un senyal d'alarma".
Per la seva banda, la metge especialista en gastroenterologia, Montserrat Puig, assegura que la detecció a temps quan la malaltia es troba en fases asimptomàtiques permet que "la supervivència de la malaltia sigui molt alta".
El programa comença aquest dilluns mateix. Es convidarà a participar-hi per carta. Les mostres es faran a domicili i s'hauran de lliurar als centres d'atenció primària. Un cop analitzades, s'informarà per carta del resultat i es cridarà la persona si cal fer una colonoscòpia.
Salut convidarà a la participació en el programa a més de 25.000 persones. Amb una participació del 30% calcula que en els propers dos anys es faran unes 400 colonoscòpies amb el resultat de 37 càncers detectats. L'any passat es van detectar 35 casos, 22 en homes i 13 en dones. El ministeri ha informat que s'ha creat una unitat per a aquest programa amb horaris específics per no entorpir la realització de colonoscòpies demanades en el circuit assistencial habitual.
Informa Ana Alamán
Imatges: Kevin Ribeiro
Locució: Jordi Lorente
Comparteix: