Entrem a la tardor després de l'estiu més plujós dels darrers cinc anys

www.andorradifusio.ad

Des de les 4.29h.de la matinada estem immersos en la tardor. Deixem enrere un estiu anòmal, un dels més freds i plujosos dels últims anys. El Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya, de l'Institut d'Estudis Andorrans, indica que mentre que les temperatures mínimes han estat les habituals, les màximes s'han quedat curtes. Les pluges, però, encara que ens sembli el contrari, han estat les d'un estiu qualsevol.

Ha estat la tònica habitual de l'agost: pluja i més pluja. I això fa que tinguem la sensació que ha caigut més aigua de la que és habitual a l'estiu. Estadísticament, però, no ha estat així. El directot tècnic del CENMA, Ramon Copons, argumenta que “aquest estiu seria un dels exemples de variabilitat climàtica” perquè “s'ha començat amb un juny sec i aquest dèficit hídric s'ha contraposat a un mes d'agost que ha estat especialment plujós”.

La sensació que ha estat un estiu força més fresc del que sol ser habitual, però, no és només una percepció. Si juny va registrar temperatures màximes més càlides que junys anteriors, juliol i agost han estat força més freds. Copons indica que “les temperatures màximes s'han quedat molt per sota de les normals”, ja que “a l'agost les màximes han estat entre 2,8 i 7,1 graus inferiors” a les habituals.

Aquest estiu no hi ha hagut cap episodi d'onada de calor típic de l'època. El Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya considera que n'hi ha quan les temperatures màximes mitjanes de tot el país, incloent les d'alta muntanya, superen els 25 graus. Els experts detecten, però, que el canvi climàtic afecta Andorra perquè hi ha més variabilitat. Per exemple, l'hivern del 2012, un dels més secs de l'últim segle es va compensar amb un estiu molt plujós.

Informa: Xavi Palma    Imatge: Robert Querol

Comparteix:

La Massana dedica el cap de setmana al Parc del Comapedrosa Es cacen menys exemplars dels previstos durant la Setmana de caça de l'isard