La guerra a Ucraïna, l'encariment de l'energia i la inflació en general així com l'amenaça d'escassetat de subministrament de productes bàsics. Totes aquestes qüestions han tret dels titulars la Covid-19. Vol dir això que la pandèmia s'ha acabat? El doctor Trilla, epidemiòleg i assessor del Govern, ens respon.
La pandèmia s'ha acabat?
“Seguim en pandèmia. Encara tenim incidències força altes, però comparat al punt d’on venim fa unes setmanes o mesos, doncs semblen bastant més baixes. Tot i així, aquestes mateixes incidències comparades amb les que teniem l’any passat, són encara molt altes”.
Ja veiem, doncs, que la pandèmia continua tot i que la gravetat dels casos ha baixat. Algunes restriccions continuen vigents per a tothom com ara portar la mascareta en espais tancats. Fins quan haurem de portar la mascareta?
“Crec que poc a poc, conforme vagi baixant la incidència i si no tenim sorpreses, és possible que entrada la primavera, en tres o quatre setmanes, aquesta decisió es pugui reconsiderar”.
Tot això, és clar, sempre que no hi hagi cap rebrot. Hem de patir per un repunt?
“És possible que tinguem un cert repunt de casos en qualsevol moment, ara o a l’estiu, però aquest hauria de ser un repunt relativament moderat, sempre i quan el virus es mantingui estable i que no perdem la immunitat. De cara a la tardor, per diferents circumstàncies, podem esperar el de sempre: farà més fred, ens tornarem a tancar a interiors, hi haurà més contagis, potser haurem perdut una mica més d’immunitat. És possible que aleshores hi pogués haver un cert repunt de casos.”
Davant aquesta possibilitat, caldrà una quarta dosi de la vacuna?
“A Espanya en concret s’està posant una quarta dosi, en aquest cas és una dosi de reforç perquè ja en porten tres, als grups amb més risc: trasplantats, malalts oncològics, que reben tractaments inmunosupresors, etc. Aquests grups s’estan posant la quarta dosi en aquests moments. Si al final ens l’hem de posar tots perquè baixa la immunitat, doncs és millorar posar-se-la. De moment sembla que no seria necessari”.
No som al final de la pandèmia però ens hi estem acostant. Què hem après de tot plegat?
“La sanitat no pot estar mai preparada per aguantar un terratrèmol d’aquests que destrossa San Francisco cada 100 anys, però sí perquè, si hi ha un petit terratrèmol, no s’enfonsi. Per tant, hem de tenir un sistema sanitari amb més capacitat de creixement, fort o per reaccionar davant d’emergències en el seu inici”.
La pregunta sense resposta és si el món serà capaç d'aplicar el que ha après.
Informa: Ester Pons
Locució: Jordi Lorente
Comparteix: