Per un envelliment amb qualitat de vida

www.andorradifusio.ad

D'aquí a deu o quinze anys, la població estarà el doble d'envellida. Per això, és urgent buscar maneres de guanyar salut per arribar a la bellesa en bones condicions. El que avui dia neix amb la recerca es converteix en dinàmiques i eines vàlides per a un futur present amb el Dia Internacional de la Gent Gran. Una de cada deu persones grans té fragilitat extrema.

Delegacions de Portugal, França i Espanya es reuneixen al Centre de Congressos de la capital per compartir projectes i experiències d'èxit sobre envelliment saludable a nivell social i hospitalari. A Andorra, fa 6 anys que es va adoptar el projecte transfronterer Aptitude amb què s'ha fet molta feina de detecció i prevenció.

"S'han pogut fer derivacions a geriatres, metges de capçalera, otorrinolaringòlegs i oftalmòlegs perquè hem detectat situacions no conegudes del sensori, cognitius, problemes emocionals o nutricionals".

Eva Heras, cap d'Envelliment i Salut del SAAS

El repte no és guanyar anys de vida, sinó donar vida als anys. Des de fa un temps els professionals utilitzen l'aplicació Icope de l'Organització Mundial de la Salut per avaluar els usuaris amb la voluntat que sigui una eina domèstica i que, al capdavall, "es puguin autoavaluar i veure com estan a nivell de capacitats". 

Es calcula que en quinze anys la població estarà el doble d'envellida i les situacions de fragilitat extrema suposen un 10% del col·lectiu. El programa Amicope preveu dues hores i mitja a la setmana durant dotze setmanes per revertir la situació. Un cop acabat, el benefici és notori sobretot a nivell social.

Per això, la idea és que els comuns se sumin a allargar la dinàmica dins les seves polítiques de gent gran. 

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

El Projecte Tàndem dobla la seva durada Andorra portarà un registre sísmic a terratremols.ad