Equiparar els permisos de naixement, a debat el 2025

www.andorradifusio.ad

A l'últim programa de "Focus" s'hi va anunciar que la proposta per a l'equiparació dels permisos de naixement entre els dos progenitors es vol portar al Consell l'any vinent i que el SAAS crearà un nou programa d'acompanyament psicològic per a mares ateses a Salut Mental.

Ser mare és una elecció important a la vida de moltes dones, però està condicionada a altres factors, com la conciliació laboral. Se'n ha parlat al programa 'Focus' sobre maternitats tardanes, on la cap de polítiques d'Igualtat del Govern ha anunciat que l'any vinent tancarà una proposta sobre l'equiparació dels permisos de naixement.

"Estem fent un estudi a curt, mitjà i llarg termini. No només és econòmic, sinó que també contempla altres àmbits per demostrar que malgrat que a curt termini l'equiparació pot ser un cost, a llarg termini és important veure que hi ha una sèrie de factors que fan que no ho sigui, sinó un benefici per a la societat".

Mireia Porras, cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat 

El text es debatrà en cambra parlamentària. Just en un moment on no només la mitjana del primer fill ja supera els 33 anys, sinó que els parts entre les dones de 35 i 45 van a l'alça. Un decalatge entre l'edat i el rellotge biològic que assenyalen els experts.

"Un embaràs a partir de certes edats comporta un augment de risc tant per a la mare com per al nadó. Com més grans, més risc de tenir una diabetis gestacional durant l'embaràs, amenaces de part preterma, així com un índex més elevat de tenir preeclàmpsia".

Sandra Cano, cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del SAAS 

La maternitat és un procés complex. Bonic, però dur. Per això, l'any vinent el SAAS activarà un servei d'acompanyament per a mares ateses a Salut Mental, que es coordinarà amb altres serveis.

"A nivell físic hi ha més informació i coneixement, mentre que a nivell emocional, no. Els professionals ens hem d'avançar per donar aquesta informació per fer prevenció i naturalitzar que és un canvi físic, del sistema familiar, hormonal i emocional".

Marta Ferrer, psicòloga d’Atenció Precoç de Salut Mental del SAAS 

Ser mare no és un dret ni defineix les dones. És una elecció lliure i personal per a la qual es necessita una xarxa de suports i recursos.

Informa: Redacció 

Locució: Joel Romero

Comparteix:

Recollida de fons per als afectats de València El Coex es prepara per reduir el risc d'allaus aquest hivern