Han calgut 18 anys de treball i una inversió de cent milions d'euros per enllestir el Pla de sanejament d'aigües d'Andorra. L'última obra executada ha estat el col·lector que connecta Soldeu amb les Bordes d'Envalira, una infraestructura que ha permès embrancar tota la xarxa general d'aigües.
El col·lector general que uneix les Bordes d´Envalira i Soldeu completa la xarxa prevista al Pla de sanejament d´aigües que es va començar a treballar fa 18 anys. En aquest període s'han invertit 100 milions d'euros en infraestructures que han permès millorar la qualitat dels rius i retirar i tractar les aigües residuals de tot el país. El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, ha indicat que "la longitud dels col·lectors ha passat en 18 anys de 18 km l'any 96 a 43 km a l'acabament d'aquest col·lector de Soldeu a les Bordes d'Envalira". Per tant, segons el ministre "estem parlant d'un increment del 144%" i "el 98% de la població del país ja està embrancada en el sanejament general de les aigües". La capacitat de tractament, ha dit, és equivalent a 166.000 habitants.
Aquest col·lector té un recorregut de tres quilòmetres i ha tingut un cost de 900.000 euros. El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, l'ha qualificat d'"una obra modèlica" perquè "s'ha sabut integrar al camí per on passava i amb un impacte mínim", ja que " gairebé no es veu per on passa el col·lector" i, per tant, una obra molt integrada amb el medi".
Encara queden millores a fer a la xarxa secundària, com ara la separació de les aigües residuals i pluvials i la connexió de col·lectors secundaris a Prats i Santa Coloma. Es tracta d'obres que han de executar els comuns en els vuit anys vinents i que estan pendents de quantificar per part del departament de Medi Ambient.
Informa: Ana Alamán Imatge: Josep M. Garcia
Comparteix: