Els entorns i el pla de dinamització dels museus són dues de les prioritats del nou Consell Assessor de Patrimoni, que ha tingut aquest matí la primera reunió. La recuperació d'aquest organisme respon a la voluntat del ministeri de Cultura de treballar per un actiu del país que no només té repercussions econòmiques, sinó que representa la identitat nacional.
Posar sobre la taula qüestions que poden generar polèmica, com la necessitat de reordenar els entorns de protecció, és una de les grans línies de treball del nou Consell Assessor de Patrimoni. Els seus membres han destacat la bona sintonia amb la ministra de Cultura pel fet que es pot proposar obertament qualsevol tema a debat i per la voluntat d'acció. Abans, però, cal establir els plans de treball i definir objectius, una feina que ha d'estar feta a l'estiu, quan es preveu la segona reunió d'aquest organisme.
La ministra ha traslladat la seva voluntat "que sigui un òrgan molt transparent" i que pugui abordar "com actualitzar els museus amb les noves tecnologies i modernitzar-los". El representant del consell assessor, Xavier Llobera, creu que s'ha d'aconseguir donar-li la volta al tema dels entorns de protecció i que les persones amb propietats al costat d'un monument o jaciment ho vegin com un privilegi "perquè Andorra té una identitat gràcies a aquest patrimoni".
El consell emetrà informes sobre la declaració de béns d’interès cultural, per a les intervencions arqueològiques o paleontològiques, i per a estudis d’impacte, entre d’altres. També sobre projectes generals en matèria de patrimoni cultural. Així mateix proposarà iniciatives per al millor compliment de la llei i avalua l’aplicació de la llei i l’estat general del patrimoni anualment.
Informa: Rubén Carcellé Imatge: Robert Querol